Tjærekosten
Hjem > Politik

Politik

 

 

Postfaktuel samfund

Hvad er det eller hvad er det ikke?

 

Efter afsløringer af udokumenterede eller direkte løgne af såkaldte sandheder fra bl.a. Brexit, Donald Trump og Lars Løkke er diskussionerne om et postfaktuelt samfund blevet et stort emne. Men hvad er det egentlig?

Efter min bedste overbevisning betyder post faktuel, udokumenterede ting, som bliver udlagt som en dokumenteret sandhed. Men da den latinske betegnelse for post er efter, kan det også betyde, at selv efter vi har fundet sandheden benægter vi den bare og skaber vores egen sandhed.

Med denne viden i baghovedet, tror jeg ikke, der er noget nyt under solen. Historiens politiske og religiøse ledere har i år tusinder brugt det postfaktuelle, som en måde at gøre en idé eller ideologi til en sandhed.

Men ser man på de sidste årtiers politiske virkemåder, ser jeg en tendens til at mange politikere bruger det postfaktuelle, som en måde til at skaffe vælgere på, og det ser ud som om at halve sandheder mange gange er bedre end en upopulær sandhed. Når Donald Trump, siger der er 30 millioner illegale immigranter i USA (hvilket ikke passer), kriminaliteten er eksploderet i USAs store byer (hvilket ikke passer) eller når Lars løkke siger, at EU-kommissionen siger, at PSO-afgiften er traktatstridig,(hvilket ikke er bevist). Men trods disse såkalte sandheder vælger befolkningen at gøre Trump til præsident og her er Lars Løkke statsminister. Dette tyder på, at vi vælgere egentlig er ligeglade med om historien er helt sand bare den passer ind i den holdning vi selv har. Sidst vil jeg nævne den daværende justitsminister og front figur for leave-kampagnen i det vi kalder Brexit, Michael Gove.

Michael Gove sagde i et interview: ”folk er ved at være trætte af eksperter”. Med dette udsagn siger en højtstående politisk leder til befolkningen, at man ikke kan stole på, hvad eksperter siger, og befolkningen er klar til at give ham ret bare det passer ind i ens holdning. Men så snart vi læser, at hjerteambulancen på Bornholm efter kl. 18.30 er uden speciallæger og sygeplejersker, men kun bemandet med paramedicinere bliver vi stærkt forarget for i dette tilfælde stoler vi blindt på eksperterne. (tanke vækkende).

 

 

Af Kurt Madsen 

powered by CMSimple | NMuD